Scurt Istoric

Istorie Decembrie 5, 2014

Satul Bălţaţi este situat în centrul judeţului Iaşi, în Câmpia Jijiei inferioare, la aproximativ jumătatea distanţei dintre municipiile Iaşi şi Paşcani, la 7 km de oraşul Tg. Frumos (47,220 latitudine nordică – 27,150 longitudine estică), fiind centrul administrativ al comunei.

Localitatea Bălţaţi, cu denumirea istorică Gugea, este atestată din anul 1473, în timpul domnitorului Ştefan  cel Mare şi Sfânt.

În anul 1940, la iniţiativa pr. I. Popescu s-a început construcţia bisericii cu hramurile: ”Sf. Împ. Constantin şi Elena” şi ”Sf. Ap. Filip” din satul Bălţaţi, filie a parohiei Sârca.

Datorită vitregiilor vremurilor, construcţia bisericii a înaintat foarte greu, existând o perioadă destul de lungă în care a fost întreruptă, fiind doar zidurile ridicate. Reluarea lucrărilor si finalizarea lor s-au făcut pe vremea pc. Pr. Tătărucă Constantin când a fost şi sfinţită în data de 14 noiembrie 1971 conform unei inscripţii de pe o Sf. Evanghelie.

Lucrările de pictură au continuat şi după sfinţire, ele fiind finalizate în anul 1986, în timpul păstoririi parohiei de către pc. Pr. Pascal Ioan.

În anii în care a fost filie a parohiei Sârca se cunosc numele a câtorva preoţi slujitori şi anume: I. Ionescu, Antonovici, Râpă, Tătărucă C-tin, Ungureanu Vasile, Pascal Ioan. După schimbarea statutului, din filie în parohie, preoţi slujitori au fost: pr. Filip Gheorghe Marian, Manolache Constantin Cătălin, acum fiind păstorită de pr. Burlacu Cătălin din data de 22 dec. 2009.