Slujbă misionară la Parohia Schit Orășeni

Arhiepiscopia Iașilor Iunie 13, 2021

În după-amiaza zilei de duminică, părintele protopop împreună cu preoții și cu echipele misionare de la parohiile din Cercul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, s-au deplasat la această parohie. Slujba a avut și un invitat special - părintele Nicodim Petre, Consilierul Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor și starețul Mănăstirii Bucium.

S-a săvârșit slujba Paraclisului Maicii Domnului la Altarul de vară, iar răspunsurile la strană au fost date de Corul Cercului misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani. În continuare s-a săvârșit slujba de pomenire pentru eroii neamului, pentru ctitori, pentru eroii din localitate și pentru toți cei dragi adormiți întru Domnul.

Părintele Nicodim Petre a ținut un cuvânt de învățătură, în care a subliniat frumusețea comuniunii: „Așadar unde este unire este binecuvântare, este viață, iar unde nu este unire este moarte. Căci Hristos este Calea, Adevărul și Viața. Atât timp cât suntem cu Hristos, suntem pe cale. Comuniunea înseamnă bucurie, frumos, armonie. Dacă cineva dintre frații noștri suferă, și noi suntem acolo în suferința lui. Biserica se roagă pentru cei care se întâmplă să mai rătăcească, căci au fost oameni mari și sfinți care, la un moment dat, au avut o mică scăpare, o rătăcire. Câteodată în numele binelui și al adevărului, ne îndepărtăm de Hristos, ne dorim să fim mai buni, mai adevărați decât adevărul și atunci ne îndepărtăm și ne rătăcim. Dar atunci când rămânem în Biserică, rămânem în comuniune.

Comuniunea este la mai multe niveluri. Cea mai frumoasă comuniune este cea pe care ne-o dorim cu toții – în jurul lui Hristos, în comuniunea sfinților, în Împărăția lui Dumnezeu. Și comuniunea Bisericii mai presupune și siguranța aceasta: eu când mai greșesc, celălalt îmi atrage atenția. Sfântul Ciprian al Cartaginei spunea: «Unde este Arhiereul, acolo este Biserica, și unde este Biserica acolo este Arhiereul». Nu putem să ne despărțim. El este un ales al lui Dumnezeu care coordonează turma, păstorește mulțimea de credincioși care-L preferă pe Dumnezeu altor lucruri și-atunci el se leapădă de sine foarte mult. Cu cât ești mai sus, cu atât renunți mai mult la tine, ca să poți să ai timpul necesar pentru ceilalți. Atâta timp cât rămânem în comuniunea Bisericii, cu duhovnicii noștri, cu preoții noștri, cu Arhiereul nostru, în vremea aceea suntem în siguranță. Dacă ne smerim, dacă mai renunțăm puțin la noi înșine, putem realiza lucruri frumoase împreună. Când ne izolăm, nu mai putem face nimic. Pot face ceva când sunt în comuniune cu frații mei, cu Hristos, cu duhovnicul meu, cu Arhiereul meu”.

Părintele Nicodim a rămas impresionat de organizarea acestei frumoase slujbe, mulțumind tuturor părinților prezenți, și și-a exprimat bucuria de a fi sluji în ținutul binecuvântat al Botoșanilor, la o parohie frumoasă unde s-au nevoit numeroși călugări, având sentimentul participării la un hram, la o sărbătoare, la Înviere. Părintele protopop a mulțumit părintelui Nicodim Petre pentru că a acceptat să participe la această slujbă și pentru cuvântul de învățătură rostit. În continuare, părintele Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, a prezentat programul următoarelor duminici din cadrul proiectului cultural-misionar, desfășurat pe perioada iunie-septembrie la această parohie.

Toți cei prezenți la slujbă au fost invitați la o agapă frățească în curtea bisericii, timp în care a fost prezentat un frumos program de cântări patriotice, de către Corul Cercului misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani. (pr. protopop Petru Fercal)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri